een vloer onderhouden

Hoe kun je een vloer het beste onderhouden?

Hoe kun je een vloer het beste onderhouden?

Welk onderhoud past bij welke vloer?

Iedere vloer is anders. Dit betekent dat je iedere vloer dus ook op een andere manier moet schoonmaken en onderhouden. Om het makkelijk te maken kun je vloeren in twee categorieën opdelen. De eerste categorie zijn de verharde vloeren. Dit soort vloeren zijn makkelijk schoon te houden, maar moet je wel om een bepaalde periode onderhouden. Gelukkig is dit niet heel moeilijk. Voorbeelden hiervan zijn laminaat, parket, betonvloeren en plavuizen. De tweede categorie is vloerbedekking of tapijt. Dit soort vloeren zijn echter moeilijker in schoonmaak en onderhoud. De reden zal hieronder verder worden uitgelegd.

Dagelijkse schoonmaak

De dagelijkse schoonmaak van verharde vloeren bestaat uit twee delen. Als eerste moet je iedere dag stofzuigen of vegen. Daarnaast moet je een verharde vloer minstens één keer per week dweilen. Wanneer je huisdieren hebt, moet dit twee tot drie keer per week gebeuren. De reden dat je een vloer regelmatig goed moet schoonmaken is simpel. Wanneer er een vlek in een verhardde vloer zit, voorkom je zo dat dit een permanente vlek wordt. Verf heeft hier vooral aanleg voor. Vloerbedekking hoef je alleen te stofzuigen, tenzij er een vlek in zit. Vlekken moeten zo snel mogelijk met warm water en een reiniger uit de vloerbedekking verwijderd worden. Een belangrijke tip wanneer je vloerbedekking hebt is om hier niet met schoenen overheen te lopen. Schoenen brengen namelijk vuil van buiten met zich mee, wat in de vloerbedekking gaat zitten.

Verharde vloeren

De hardere vloersoorten zoals parket en laminaat moet je voor het onderhoud hiervan in de was zetten. Dit moet zo ongeveer om de zes maanden gebeuren. Je kunt hiervoor een vloerwasser gebruiken. Dit is een machine die men regelmatig in supermarkten gebruikt voor de dagelijkse schoonmaak van een vloer. Daarnaast kun je de vloer ook handmatig in de was zetten. Deze optie is misschien handiger in verband met alle hoeken in jouw huis.

Vloerbedekking of tapijt

Vloerbedekking en tapijt houden allebei het vuil dat deze opnemen vast. Wanneer je dit niet goed onderhoudt, kun je last krijgen van stofmijten. Stofmijten zijn insecten die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Deze beestjes leven van vuil en stof in jouw vloer. Een tapijtreiniger is een machine die doormiddel van stoom jouw vloerbedekking of tapijt volledig schoonmaakt. Onderhoudt je vloerbedekking dus om de drie maanden met dit apparaat. Wanneer je tapijt of vloerbedekking verkleurd is, kun je de bovenlaag er ook afschrapen met een tapijtschraper.