Onderhoud houten vloer

Geplaatst in: Blog | 0

Onderhoud houten vloer

Verschil onderhoud en dagelijkse schoonmaak van een houten vloer

Het gebeurt nog geregeld dat mensen de onderhoud en schoonmaak van vloeren met elkaar verwarren. De dagelijkse schoonmaak is namelijk puur het schoonmaken van een vloer. Het onderhoud van een vloer is een combinatie van schoonmaak en het mooi houden van de vloer. Dit doe je bijvoorbeeld door deze in de was te zetten. Maar hoe onderhoudt je een houten vloer precies? Er zijn namelijk meerdere soorten houten vloeren die elk een verschillende vorm van onderhoud nodig hebben. Deze onderhoudsmethodes voor laminaat, parket en steigerhout zullen hieronder verder worden beschreven.

Laminaten vloeren onderhouden

Laminaat maak je als eerste schoon door deze een aantal keer per week te stofzuigen. Wanneer je huisdieren hebt is het verstandig die iedere dag te doen. Daarnaast is het nodig om een laminaten vloer één tot twee keer per week te dweilen. Om waterschade op jouw laminatenvloer te voorkomen kun je schoonloopmatten en bloempot onderzetters aanschaffen. Krassen kun je voorkomen door beschermende viltjes onder meubels plakken die je veel verschuift. Voorbeelden hiervan zijn stoelen en salontafels.

Parket onderhouden

In principe is de dagelijkse schoonmaak van parket hetzelfde als die van laminaat. Ook kun je krassen en waterschade op dezelfde manier voorkomen. De actieve onderhoud van een parketvloer houdt in dat je deze in de was zet. Dit moet zo ongeveer om de zes maanden gebeuren. Op deze manier houdt je te vloer glanzend. Je kunt dit met de hand doen of een vloerwasmachine gebruiken. Een vloerwasmachine is hetzelfde als een vloerschrobber die in supermarkten gebruikt wordt voor de dagelijkse schoonmaak. Het grootste verschil is dat deze voor een ander doel gebruikt wordt. Was is erg glad, dus zorg dat je er niet op loopt tot de was van de vloer is. Zo voorkom je ongelukken. Ook laminaatvloeren kun je om het half jaar in de was zetten.

Steigerhouten vloeren onderhouden

Steigerhout is rustiek, duurzaam en stevig. Niet veel mensen gebruiken het als vloer, dus is het ook nog eens een unieke vloersoort. Dit maakt het jammer genoeg best moeilijk om hier onderhoudstips voor te vinden. Geen nood! Wij hebben de juiste tips om een steigerhouten vloer te onderhouden. Als eerste kun je steigerhout het beste in de houtolie zetten. Dit is het meest milde product voor de houtsoort. Verder gaan dezelfde schoonmaakregels op voor deze houtsoort als voor parket en laminaat. Zo onderhoudt je een houten vloer, van laminaat tot steigerhout!