Plintsoorten, hoe maak je de juiste keuze?

Geplaatst in: Blog | 0

Plintsoorten, hoe maak je de juiste keuze?

Hoe belangrijk zijn plinten en plintsoorten?

De voornaamste functie van plinten is om de overgang van vloer naar wand te bedekken. Plinten geven dus een grens aan hier. En er zijn een heleboel plintsoorten. Dus hoe kies je nou eigenlijk de juiste plinten? Als eerste kijk je naar materiaal. Wat is bijvoorbeeld het sterkste materiaal? En wat past er het beste in jouw huis? Hieronder zal wat meer uitleg worden gegeven over plinten. Zo kan jij zelf de beste keuze maken voor jouw huis.

Plinten van hout

Plinten van hout zijn erg duurzaam en afbreekbaar. Ook is er makkelijk overheen te verven. Dit kan goed van pas komen wanneer je jouw interieur wil veranderen. Bovendien zijn plinten van hout veel voordeliger dan die van kunststof. Het nadeel is wel dat er snel een deukje zit in deze plintsoort. Wanneer je dus drukke kinderen hebt, is dit misschien niet het beste idee. Ook honden die op plinten kauwen kun je beter op afstand houden van een houten plint. Maar hoe zit dat met plinten van kunststof? Wat zijn daar de voor- en nadelen van?

Plinten van kunststof

Kunststof plinten zijn om te beginnen zeldzamer dan die van hout. Dit komt vaak omdat deze duurder zijn. Ook is het interieur van de meeste mensen wel traditioneel genoeg voor houten plinten. Hierdoor gaan zij minder vaak voor kunststof. Toch gaan kunststof plinten veel minder snel kapot. Ook is het een makkelijke plintsoort voor mensen die niet vaak hun interieur veranderen. Je hoeft er namelijk niet heel vaak iets aan te doen wat betreft onderhoud. Wel is het verstandig ze om de zoveel tijd even schoon te maken. Een vieze plint in een schoon huis is natuurlijk niet het mooiste gezicht.

Het gaat om wat jij mooi vindt

Of je nou kiest voor een kunststof plintsoort of voor een van hout, het gaat om wat jij mooi vindt. Hierbij maakt het niet per se uit welke plint sterker is. Het is natuurlijk jouw huis en jij moet er tegen aan kijken. Dan is het niet geheel verstandig om plinten te kiezen die je eigenlijk heel lelijk vindt. Ook moet het bij de rest van jouw huis passen. Heb je bijvoorbeeld een rustieke inrichting? Dan is het de beste keuze om voor hout te gaan. Het tegenovergestelde is waar voor kunststof plinten. Deze passen beter bij een modern interieur.