visgraat vloer

Onze visgraat vloer

Onze visgraat vloer

Ik houd ervan om oude spullen een nieuw leven te geven. Minimaliseren, economiseren, recycleren. Omdat het oude herenhuis van mijn overleden vader moet afgebroken worden om plaats te maken voor een nieuw wooncomplex, probeer ik dan ook om zoveel mogelijk van het degelijk oude materiaal alsnog terug te winnen. Zo ook de oude houten visgraat vloer.

Ouderlijk huis

Mijn ouderlijk huis roept niet enkel veel waardevolle herinneringen op, het zit ook vol met kostbare materialen. Die wil ik koste wat kost niet verloren laten gaan. Zo speelde ik als kind uren en weken en jaren op de rustieke houten visgraat parketvloer. Deze draagt stijl en karakter uit en ligt er nog steeds warm en tijdloos bij. Ik besluit deze uit te breken en een nieuw leven te geven in mijn eigen leven en huis.

Onderhoud

De oude visgraat vloer is vermoed ik minstens 100 jaar oud en gaat dus door dit tweede leven nog lang niet sterven. Deze parketvloer heeft wel een grondige opknapbeurt nodig. Parket heeft net als andere vloeren degelijk onderhoud nodig. Ik besluit hiervoor professionele hulp in te schakelen. Zij beschikken namelijk over de schuurmachines die nodig zijn voor dit onderhoud. De vloer liep met de jaren heel wat vlekken op die moeten verwijderd worden en enkele gebarsten plankjes worden weggehaald.

Hout leeft en door de jaren heen gingen sommige plankjes een beetje vervormen. De gaatjes en kieren tussen enkele planken worden gedicht met een hars. Voor de afwerking kiezen we voor een vernis.

Nieuw leven

Er gaat niets boven de charme en authenticiteit van een oude houten parketvloer. Het resultaat mag er best wezen. Ik ga deze oude geverniste visgraat parket regelmatig behandelen met een vernieuwer voor parketvernis. Dit moet er voor zorgen dat de vernislaag langer glanzend blijft.

Wat zou mijn vader trots zijn en zo leeft de herinnering aan hem nog wat dichter bij ons.