tropisch hardhout

Voordelen en nadelen van tropisch hardhout

Informatie over tropisch hardhout

Tropisch hardhout wordt in Nederland sinds de jaren 1960 veel gebruikt voor houten kozijnen. De term ‘hardhout‘ is afkomstig van het Engelse woord ‘hardwood’. Hardhout uit tropengebieden is over het algemeen – maar zeker niet altijd – sterk hout en afkomstig van loofbomen. Hout van naaldbomen is doorgaans minder sterk en wordt daarom ook wel ‘zachthout’ of ‘softwood’ genoemd. Zachthout van naaldbomen is een houtsoort dat in Nederland vooral tussen de jaren 1920 en 1960 populair was. Tegenwoordig domineert hardhout uit de tropen. Welke soorten hardhout (loofhout) en zachthout (naaldhout) zijn er eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste tropisch hardhout voor en nadelen?

Soorten hardhout en zachthout

Vandaag de dag is loofhout populair voor gebruik in kozijnen en vloeren. Er zijn tal van harde houtsoorten. De bekendste en meest gebruikte soorten hardhout zijn eiken, mahonie, meranti, merbau, azobe, robinia en elzenhout. Ook balsahout is een loofsoort, maar deze houtsoort is relatief zacht.

Naaldhout is vrijwel altijd zachter hout dan loofhout. Bekende voorbeelden van dit type hout zijn de in Nederland gebruikte soorten vurenhout, grenenhout en dennenhout.

Voordelen van hardhout

Kozijnen of vloeren van hardhout hebben een aantal voordelen. De belangrijkste hiervan zijn:

  1. Hardhout is een natuurlijk product en geeft jouw huis dan ook een frisse en natuurlijke uitstraling. Esthetisch os hardhout prachtig, terwijl zonlicht geen probleem is: het hardhout krijgt daardoor alleen maar een mooiere, grijze glans.
  2. De sterkte en duurzaamheid van hardhout zijn grote voordelen. Zelfs binnen 25 jaar voortdurend contact met een vochtige grond leidt bij hardhout niet tot houtrot.
  3. Hardhout isoleert goed en houdt je huis dus lekker warm.
  4. Het is eenvoudig om hardhout over te schilderen naar een andere kleur.

Nadelen van hardhout

Helaas zijn er ook enkele nadelen verbonden aan hardhout. De grootste nadelen van hardhout zijn:

  1. Omdat hardhout een natuurproduct is en niet oneindig verkrijgbaar, is het relatief duur in de aanschaf.
  2. Hoewel hardhout lang meegaat, blijft het nodig om de kozijnen met enige regelmaat – om de vijf jaar – te schuren en over te schilderen.
  3. Hardhout kan door weersomstandigheden gaan uitzetten of krimpen.